Pojemniki gastronomiczne – skrót GN i jego znaczenie



Żadna kuchnia nie mogłaby prawidłowo funkcjonować, gdyby nie odpowiednie urządzenia i sprzęty. Ważne są wszystkie elementy – od ogromnych pieców, po niewielkie pojemniki.

To właśnie te ostatnie są niezmiernie istotne, ponieważ pozwalają zadbać o porządek na kuchennych blatach, przyspieszają proces gotowania, zapobiegają utracie ciepła czy ograniczają mieszanie się aromatów. Do ich oznaczania używa się skrótu GN, ale co tak właściwie on oznacza?

Gastronorm – ład i porządek w kuchni

margines

Wymiar gastronomiczny jest stosowany globalnie i wskazuje na zewnętrzny wymiar pojemników stosowanych w profesjonalnych kuchniach. Podstawowym środkiem zwanym GN-1/1 jest pojemnik o bokach równych 530×325 mm. Wszystkie wymiary pojemników są mierzone w stosunku do podstawowego – tłumaczą eksperci z Expondo. Ponadto ich głębokość jest również określona w milimetrach. W literaturze znajdziemy wiele sposobów opisania o definicji Gastronorm.

pojemniki gastronomiczne

Fot. Flickr.com CC 2.0 star5112

Pojęcia „GastroNorm”, „GASTRONORM” i „GASTRO-NORM” są także spotykanymi nazwami, jednak używa się ich o wiele rzadziej. Standard Gastronorm ściśle określa wymiar zewnętrzny, ale nie ma dokładnej formy dla narożników i zewnętrznych ścian. Dlatego pojemniki wykonane przez innych producentów nie wyglądają tak samo, a pokrywy i pozostałe części nie pasują do siebie i nie można ich razem układać. Sprawę dodatkowo komplikuje fakt, że objętość również się zmienia. Ten brak dopasowania jest o tyle problematyczny, że często uniemożliwia tworzenie uniwersalnych kompletów, które sprawdziłyby się zarówno przy pojemnikach, jak i przy np. bemarach.

Wymiary wraz z objętościami

margines

Poniżej przedstawiamy tabelę prezentującą podstawowe wymiary używane w systemie GN oraz objętości, z jakimi można się spotkać przy takiej samym oznaczeniu pojemników.

  •  GN 1/9 —- 108 x 176 mm —- 05-0,8 litra
  • GN 1/6  —- 176 x 162 mm —- 1,5-3,0 litra
  • GN 1/4  —- 265 x 163 mm —- 1,5-5,25 litra
  • GN 1/3  —- 325 x 176 mm —- 1,5-7,25 litra
  • GN 1/2  —- 325 x 265 mm —- 1,75-11 litrów
  • GN 2/3  —- 354 x 325 mm —- 1,25-11,5 litrów
  • GN 1/1  —- 530 x 325 mm —- 1,9-25,0 litrów
  • GN 2/1  —- 650 x 530 mm —- 4,5 litra

Dlaczego GN ma znaczenie?

margines

Praca w kuchni przynosi nowe wyzwania każdego dnia począwszy od logistyki i przygotowywania potraw. Wymagana jest ciągła koordynacja personelu i jego sukcesywna współpraca. Nie byłaby ona możliwa, gdyby nie wykorzystywanie tych samych narzędzi, które spełniają jasno określone cele. Gdyby w profesjonalnej kuchni pracownicy mieliby korzystać z pojemników, których używamy w domach, to zapewne skończyłoby się to jednym wielkim chaosem, który w takim miejscu może okazać się po prostu niebezpieczny. Pojemniki gastronomiczne GN są więc idealnym rozwiązaniem, który pozwala odpowiednio zaplanować i rozdysponować wykorzystywane produkty.

Warto zwrócić uwagę na to, że wymiarów GN używa się niekiedy także do określenia wymiarów mebli kuchennych – szafek czy regałów. Dzięki temu łatwiej rozplanować umieszczenie wszelkich sprzętów, zgodnie z ich przeznaczaniem, rozmiarem czy głębokością. Logiczne rozwiązania w gastronomi są tym, co pozwala na osiąganie coraz to lepszych rezultatów! Więcej na https://www.expondo.pl/podgrzewacze-bemary/ 

Powinieneś przeczytać także:

Dodaj komentarz