Jaki blat kuchenny wybrać?
Rodzaj blatu kuchennego wpływa nie tylko na estetykę przestrzeni, ale również na jej funkcjonalność. Jak wybrać ten, który okaże się strzałem w dziesiątkę? Podpowiadamy. Wybór blatu kuchennego nie jest łatwym... Czytaj dalej
Rodzaj blatu kuchennego wpływa nie tylko na estetykę przestrzeni, ale również na jej funkcjonalność. Jak wybrać ten, który okaże się strzałem w dziesiątkę? Podpowiadamy.
Wybór blatu kuchennego nie jest łatwym zadaniem. Zwłaszcza jeśli zależy Ci na tym, aby zapewnić przestrzeni nie tylko najwyższą funkcjonalność, ale także walory estetyczne. Który z dostępnych na rynku materiałów okaże się najlepszym rozwiązaniem?
Drewno, kamień, szkło a może… spiek kwarcowy?
Wśród dostępnych na rynku materiałów, służących do produkcji blatów kuchennych Polacy najchętniej wybierają drewno, kamień i szkło.
Blaty drewniane wyróżniają się ponadczasową, klasyczną estetyką. Dzięki temu pasują do różnych aranżacji kuchni. Te wykonane z droższych gatunków drewna wykazują wieloletnią trwałość i wysoką odporność na wilgoć. Niestety, blaty z drewna źle znoszą kontakt z gorącymi naczyniami. Są także narażone na rysy spowodowane ostrymi narzędziami.
Blaty z kamienia podobnie jak te wykonane z drewna są eleganckie i ponadczasowe. Choć wyglądają szlachetnie, wprowadzają do wnętrza powiew chłodu, który z pewnością nie wszystkim się spodoba. Sporą niedogodnością jest także duży ciężar blatu. Jego montaż nierzadko wymaga więc stworzenia specjalnego stelaża, który pomoże go utrzymać.
Blaty ze szkła to rozwiązanie wykorzystywane przede wszystkim w nowoczesnych, minimalistycznie zaaranżowanych kuchniach. Trwałe, odporne na uszkodzenia i pęknięcia są nie tylko funkcjonalnym, ale także dekoracyjnym elementem przestrzeni. Ze względu na fakt, że należy wykonać je na wymiar, nie są jednak najtańsze.
Blat kuchenny ze spieków kwarcowych
Jeśli zależy Ci na tym, aby harmonijnie połączyć wszystkie cechy blatu idealnego, sięgnij po ten wykonany ze spieków kwarcowych. Spiek kwarcowy to ekologiczny materiał wyprodukowany z naturalnych składników: kwarcu, skał granitowych, iłów łupkowych i pigmentów ceramicznych. Przybiera formę wieloformatowych płyt i powstaje w procesie wypiekania w temperaturze 1220 stopni Celsjusza. Dlaczego sprawdzi się właśnie w kuchni?
Spieki kwarcowe wspaniale imitują naturalny kamień, drewno czy inne materiały. Dzięki temu Twój blat może wyglądać dokładnie tak, jak sobie wymarzysz. W przeciwieństwie do naturalnego kamienia są jednak bardzo lekkie. A to przekłada się na ławy montaż. Eliminuje także konieczność dodatkowego zabezpieczania konstrukcji szafek. Większość blatów ze spieków jest wyposażona w antybakteryjne, antypleśniowe i antygrzybiczne powłoki. Są więc w pełni przystosowane do kontaktu z żywnością. Dodatkowym walorem jest łatwa konserwacja i odporność na ścieranie.
Źródło: https://www.e-stone.pl/oferta/blaty-kuchenne/
Autor
- Jest doświadczoną redaktorką serwisu budowlanego. Specjalizuję się w tematyce budownictwa i remontów. Dzięki swojej wiedzy i pasji, jest w stanie dostarczać czytelnikom wartościowych i rzetelnych informacji dotyczących tej branży. Jestem zaangażowana w swoją pracę i dążę do ciągłego rozwijania swoich umiejętności, aby jeszcze lepiej spełniać oczekiwania moich czytelników.
Latest entries
- Dyskusje6 listopada 2024Jak naprawić pęknięty zderzak?
- Przemysł23 października 2024Mobilność w branży budowlanej – jak winiety online usprawniają transport materiałów i ekip budowlanych?
- Bezpieczeństwo17 października 2024Jak chronić oczy na budowie?
- Przemysł16 października 2024Jak wyposażyć mały zakład blacharski?
Jaki blat kuchenny wybrać?