Kuchenka indukcyjna wolnostojąca, czyli nowoczesna technologia i kosmiczna estetyka



Przeglądając większość książek kuchennych, na pewno trafimy na instrukcję, by gotować coś na „małym ogniu”. To już niedługo może ulec zmianie, bo teraz miejsce żeliwnych płyt grzewczych zajęły nowoczesne, ukryte pod hartowanym szkłem, płyty indukcyjne. Dla tych, którzy nie lubią połowicznych rozwiązań, idealna jest kuchenka indukcyjna wolnostojąca.

Kuchenki indukcyjne wolnostojące – fale elektromagnetyczne zamiast płomienia

Czym różni się taka kuchnia indukcyjna od gazowej? Przede wszystkim sposobem transmisji ciepła. Tradycyjnie rolę podgrzewacza odgrywał płomień, czyli efekt procesu spalania, uwalniający znaczną ilość energii do otoczenia w formie światła i ciepła. Kuchenka gazowa z płytą ceramiczną to przykład urządzenia korzystającego z takiego rozwiązania. Gaz ziemny zostaje w jej przypadku spalony pod określonymi fragmentami płyty grzewczej, umożliwiając podgrzanie posiłków.

Źródło: pexels.com Licencja: https://www.pexels.com/photo-license/

Kuchenki indukcyjne wolnostojące zmieniły sposób, w jaki podgrzewane są garnki i patelnie. W ich przypadku rolę grzałek przejmują denka garnków. Kuchenka zmusza cząsteczki metalu do szybszego drgania za pomocą fal elektromagnetycznych. Z kolei ta energia zostaje następnie uwolniona w formie ciepła. To sprawia, że temperatura naczyń się podnosi, a razem z nimi podgrzaniu ulegają potrawy. To właśnie dlatego naczynia stosowane na kuchence indukcyjnej muszą być wyprodukowane w bardzo konkretny sposób.

Niezależnie od tego, czy wolisz urządzenia na gaz czy stosujące fale elektromagnetyczne, warto sprawdzić wszystkie dostępne opcje. Nie zapomnij o innych elementach składających się kuchnie wolnostojące. Sprawdź też listę funkcji piekarnika i to, jaka jest najwyższa temperatura, do której może się rozgrzać. Wiele przykładów świetnych kuchenek znajdziesz na www.neo24.pl/duzeagd/kuchniewolnostojace.html.

Kuchnia gazowa wolnostojąca z płytą szklaną czy kuchenka indukcyjna wolnostojąca?

Nowoczesne kuchenki gazowe powoli przestają przypominać sprzęt, którego do gotowania używały poprzednie pokolenia. Teraz płonący gaz producenci ukrywają pod ceramicznymi lub szklanymi płytami. Jednak nowoczesna płyta grzewcza to nie jedyne, co uległo zmianie. Jednym z najważniejszych aspektów pracy takiej kuchenki było bezpieczeństwo ich użytkowania. Dlatego od momentu, kiedy stały się popularne, firmy produkujące sprzęt AGD cały czas inwestują w rozwój różnej maści zabezpieczeń. Świetnym przykładem takiego podejścia są kuchnie gazowe wolnostojące Amica. Urządzenia od tego producenta są budowane z użyciem specjalnych zaworów odcinających dopływ gazu w przypadku niespodziewanego zgaszenia płomienia.

Za użyciem kuchenek indukcyjnych przemawiają także inne względy. Na przykład ekologia. Jeżeli podłączysz je do sieci elektrycznej, w której prąd pochodzi z elektrowni wiatrowych lub wodnych, to gotowane przez Ciebie potrawy staną się w 100% ekologiczne. Dodatkowo taka indukcyjna kuchnia wolnostojąca zużywa aż do 25% mniej energii niż kuchenki gazowe czy z grzałkami elektrycznymi. Pamiętaj też o tym, że kuchenka indukcyjna wolnostojąca pozwala podgrzać potrawy do 30% szybciej niż inne kuchenki. Może to sprawić, że na początku Twoje dania będą smakowały inaczej. Jeśli jednak dostosujesz przepisy do nowego narzędzia, smak potraw szybko wróci do normy, a Ty zaoszczędzisz sporo czasu.

Powinieneś przeczytać także:

Oceń ten artykuł

Ocen: Kuchenka indukcyjna wolnostojąca, czyli nowoczesna technologia i kosmiczna estetyka

Oceń
Ocena 4.4/5 na podstawie 11 ocen

Dodaj komentarz