Meble do restauracji – czym powinny się charakteryzować?

Każdy gość dowolnego lokalu gastronomicznego liczy na profesjonalną obsługę, pyszne jedzenie i przyjemnie spędzony czas. Na ten ostatni wpływ mają między innymi wybrane meble. Od ich wygody, trwałości i estetyki... Czytaj dalej

23 grudnia 2020
Artykuł z kategorii: Nieruchomości, Wnętrza, Wyposażenie wnętrz

Każdy gość dowolnego lokalu gastronomicznego liczy na profesjonalną obsługę, pyszne jedzenie i przyjemnie spędzony czas. Na ten ostatni wpływ mają między innymi wybrane meble. Od ich wygody, trwałości i estetyki zależy, czy restauracja bądź bar będą się cieszyć coraz szerszym gronem zadowolonych klientów. 

Czym powinny się charakteryzować meble do restauracji? 

Trwałość to podstawa

Niezwykle ważna jest trwałość mebli, które mają zagościć w restauracji, barze, cukierni, kawiarni, punkcie z fast foodem bądź dowolnym innym lokalu gastronomicznym. W końcu każdego dnia na krzesłach siada wielu gości. Na stołach pojawia się jedzenie, nietrudno o plamy oraz uszkodzenia spowodowane np. sztućcami. Dla klientów trwałość, a przy tym estetyka mebli, będą zauważalne i wpłyną na finalną ocenę punktu gastronomicznego. 

Za najtrwalsze meble stosowane w branży HoReCa uważa się te wykonane z drewna bądź tworzyw sztucznych. Z tych ostatnich największą popularność zyskały meble bazujące na plecionce technorattanowej, które w swojej ofercie posiada sklep Bazkar. Technorattan jest w stanie przetrwać długie lata użytkowania. Wykazuje małą podatność na uszkodzenia mechaniczne i nie traci swoich właściwości pod wpływem działania czynników zewnętrznych, w tym atmosferycznych. 

Plecionka technorattanowa ma jeszcze jedną bardzo ważną zaletę – wyjątkową estetykę. Przypomina naturalny rattan, choć trwałością odpowiada najlepszym meblom z tworzyw sztucznych. Takim wyglądem nie mogą się pochwalić żadne inne meble do restauracji. 

Łatwość utrzymania w czystości

Zachowanie higieny i czystości w punktach gastronomicznych to element, którego nie można pominąć. Traktowanie tej kwestii pobłażliwie szybko przynosi opłakane skutki. Klienci dostrzegają detale. Niewielkie zabrudzenia czy nieświeże zapachy są przez nich od razu zauważane. Jedzenie staje się mniej smaczne, a jakość obsługi momentalnie jest gorzej oceniana. 

To dlatego chętnie wybierane są te meble, które łatwo utrzymać w czystości. I tu ponownie na pierwszy plan wysuwają się produkty wykonane z technorattanu. Można z nich bez większego wysiłku usunąć zarówno zabrudzenia z kolorowych napojów, jak i tłuste plamy. Czyszczenie nie wymaga zastosowania silnie działających detergentów. Utrzymanie w czystości jest proste, nie wiąże się z poświęcaniem dużej ilości czasu, a kolejne przetarcie blatów stołów czy ram krzeseł wilgotną ściereczką, nie wpływa na blaknięcie kolorów bądź ścieranie się wzorów. 

Różnorodne kształty i wykonania

Meble do restauracji to grupa produktów, które dostępne są w różnych kształtach i kolorach. Można je zatem z powodzeniem dopasować do klimatu danej placówki gastronomicznej. Podkreślić atmosferę wnętrza lub zewnętrznego ogródka piwnego. Takie meble same w sobie stają się również dodatkową ozdobą. Tym bardziej, że ciekawie prezentują się chociażby połączenia rozmaitych materiałów, np. technorattanu ze szkłem bądź drewnem. 

Klienci są coraz bardziej wymagający, a w branży gastronomicznej panuje ogromna konkurencja. Wybór odpowiednich mebli to zatem już nie tylko kwestia zapewnienia wygody gościom. 

Autor

Agata Kozłowska
Agata Kozłowska
Jest doświadczoną redaktorką serwisu budowlanego. Specjalizuję się w tematyce budownictwa i remontów. Dzięki swojej wiedzy i pasji, jest w stanie dostarczać czytelnikom wartościowych i rzetelnych informacji dotyczących tej branży. Jestem zaangażowana w swoją pracę i dążę do ciągłego rozwijania swoich umiejętności, aby jeszcze lepiej spełniać oczekiwania moich czytelników.
Oceń ten artykuł

Meble do restauracji – czym powinny się charakteryzować?

Oceń
Ocena 5/5 na podstawie 4 ocen

Dodaj komentarz