Pojemniki gastronomiczne – skrót GN i jego znaczenie
Żadna kuchnia nie mogłaby prawidłowo funkcjonować, gdyby nie odpowiednie urządzenia i sprzęty. Ważne są wszystkie elementy – od ogromnych pieców, po niewielkie pojemniki. To właśnie te ostatnie są niezmiernie istotne,... Czytaj dalej
Żadna kuchnia nie mogłaby prawidłowo funkcjonować, gdyby nie odpowiednie urządzenia i sprzęty. Ważne są wszystkie elementy – od ogromnych pieców, po niewielkie pojemniki.
To właśnie te ostatnie są niezmiernie istotne, ponieważ pozwalają zadbać o porządek na kuchennych blatach, przyspieszają proces gotowania, zapobiegają utracie ciepła czy ograniczają mieszanie się aromatów. Do ich oznaczania używa się skrótu GN, ale co tak właściwie on oznacza?
Gastronorm – ład i porządek w kuchni
Wymiar gastronomiczny jest stosowany globalnie i wskazuje na zewnętrzny wymiar pojemników stosowanych w profesjonalnych kuchniach. Podstawowym środkiem zwanym GN-1/1 jest pojemnik o bokach równych 530×325 mm. Wszystkie wymiary pojemników są mierzone w stosunku do podstawowego – tłumaczą eksperci z Expondo. Ponadto ich głębokość jest również określona w milimetrach. W literaturze znajdziemy wiele sposobów opisania o definicji Gastronorm.
Fot. Flickr.com CC 2.0 star5112
Pojęcia „GastroNorm”, „GASTRONORM” i „GASTRO-NORM” są także spotykanymi nazwami, jednak używa się ich o wiele rzadziej. Standard Gastronorm ściśle określa wymiar zewnętrzny, ale nie ma dokładnej formy dla narożników i zewnętrznych ścian. Dlatego pojemniki wykonane przez innych producentów nie wyglądają tak samo, a pokrywy i pozostałe części nie pasują do siebie i nie można ich razem układać. Sprawę dodatkowo komplikuje fakt, że objętość również się zmienia. Ten brak dopasowania jest o tyle problematyczny, że często uniemożliwia tworzenie uniwersalnych kompletów, które sprawdziłyby się zarówno przy pojemnikach, jak i przy np. bemarach.
Wymiary wraz z objętościami
Poniżej przedstawiamy tabelę prezentującą podstawowe wymiary używane w systemie GN oraz objętości, z jakimi można się spotkać przy takiej samym oznaczeniu pojemników.
- GN 1/9 —- 108 x 176 mm —- 05-0,8 litra
- GN 1/6 —- 176 x 162 mm —- 1,5-3,0 litra
- GN 1/4 —- 265 x 163 mm —- 1,5-5,25 litra
- GN 1/3 —- 325 x 176 mm —- 1,5-7,25 litra
- GN 1/2 —- 325 x 265 mm —- 1,75-11 litrów
- GN 2/3 —- 354 x 325 mm —- 1,25-11,5 litrów
- GN 1/1 —- 530 x 325 mm —- 1,9-25,0 litrów
- GN 2/1 —- 650 x 530 mm —- 4,5 litra
Dlaczego GN ma znaczenie?
Praca w kuchni przynosi nowe wyzwania każdego dnia począwszy od logistyki i przygotowywania potraw. Wymagana jest ciągła koordynacja personelu i jego sukcesywna współpraca. Nie byłaby ona możliwa, gdyby nie wykorzystywanie tych samych narzędzi, które spełniają jasno określone cele. Gdyby w profesjonalnej kuchni pracownicy mieliby korzystać z pojemników, których używamy w domach, to zapewne skończyłoby się to jednym wielkim chaosem, który w takim miejscu może okazać się po prostu niebezpieczny. Pojemniki gastronomiczne GN są więc idealnym rozwiązaniem, który pozwala odpowiednio zaplanować i rozdysponować wykorzystywane produkty.
Warto zwrócić uwagę na to, że wymiarów GN używa się niekiedy także do określenia wymiarów mebli kuchennych – szafek czy regałów. Dzięki temu łatwiej rozplanować umieszczenie wszelkich sprzętów, zgodnie z ich przeznaczaniem, rozmiarem czy głębokością. Logiczne rozwiązania w gastronomi są tym, co pozwala na osiąganie coraz to lepszych rezultatów! Więcej na https://www.expondo.pl/podgrzewacze-bemary/
Autor
- Jest doświadczoną redaktorką serwisu budowlanego. Specjalizuję się w tematyce budownictwa i remontów. Dzięki swojej wiedzy i pasji, jest w stanie dostarczać czytelnikom wartościowych i rzetelnych informacji dotyczących tej branży. Jestem zaangażowana w swoją pracę i dążę do ciągłego rozwijania swoich umiejętności, aby jeszcze lepiej spełniać oczekiwania moich czytelników.
Latest entries
Wnętrza4 grudnia 2023Choinka sztuczna czy prawdziwa?
Budowa domu28 listopada 2023Jaki projekt domu wybrać?
Wnętrza22 listopada 2023Jaka grubość podkładu pod panele?
Instalacje20 listopada 2023Jak zamontować czujnik zalania wodą?
Pojemniki gastronomiczne – skrót GN i jego znaczenie