Jakie materiały warto wybrać na blaty kuchenne, a jakich lepiej unikać?

Blaty kuchenne wraz z meblami tworzą swoiste serce każdej kuchni. Służą nam do przygotowywania posiłków, przechowania sprzętów kuchennych, a także pełnią funkcję dekoracyjną, podkreślając unikalną estetykę kuchni. Warto więc poświęcić... Czytaj dalej

19 września 2022
Artykuł z kategorii: Kuchnia, Projekt domu

Artykuł sponsorowany

Blaty kuchenne wraz z meblami tworzą swoiste serce każdej kuchni. Służą nam do przygotowywania posiłków, przechowania sprzętów kuchennych, a także pełnią funkcję dekoracyjną, podkreślając unikalną estetykę kuchni. Warto więc poświęcić wystarczająco dużo czasu na ich wybór. Znacznie powinna mieć nie tylko sama estetyka i wygląd blatów, ale przede wszystkim ich walory użytkowe. Istnieją bowiem przepiękne materiały, które niestety nie sprostają wymagającym warunkom panującym w domowej kuchni. Sprawdźmy, po jakie materiały na blaty kuchenne na wymiar warto sięgać, a jakich raczej nie zaleca się wybierać.

Idealne materiały na blaty kuchenne na wymiar

Doskonałym materiałem na blaty kuchenne są różne gatunki kamienia naturalnego. Do tego celu świetnie sprawdzają się zarówno klasyczny granit i kwarcyt naturalny, jak i nowoczesny konglomerat kwarcowy. Kamienie naturalne to materiały charakteryzujące się wysoką trwałością oraz niepowtarzalną estetyką. Nadają każdej kuchni bardziej naturalnego charakteru oraz podkreślają jej unikalną estetykę. Do kuchni klasycznych i retro idealnie sprawdzi się granit, który oprócz swojego uniwersalnego i ponadczasowego wyglądu posiada także doskonałe właściwości użytkowe – charakteryzuje się niską nasiąkliwością, odpornością na wilgoć, wysokie temperatury, uszkodzenia mechaniczne, a także działanie kwasów i chemii domowej.

Do pomieszczeń urządzonych w nowoczesnej stylistyce świetnie nadaje się z kolei konglomerat kwarcowy. Jest to udoskonalony pod względem technologicznym materiał, który występuje w szerokiej i zróżnicowanej palecie kolorystycznej. Możliwe jest uzyskanie wyrazistych, jednolitych kolorów, które przepięknie wpisują się w estetykę nowoczesnych kuchni, podkreślając ich współczesny charakter. Oprócz kamieni naturalnych, świetnym materiałem na blaty kuchenne na wymiar jest laminat. Doskonale imituje pod względem estetyki naturalne drewno, przez co jest chętnie wybierany do kuchni urządzonych w stylu skandynawskim, hampton i modern classic.

Materiały na blaty, których lepiej unikać

Nie wszystkie gatunki kamienia naturalnego idealnie nadają się na blaty kuchenne. Doskonałym przykładem kamienia, który nie jest polecany do tego celu przez ekspertów, jest szlachetny marmur. Jest to przepiękny kamień, który jednak wymaga na tyle dużej troski i uwagi, że nie warto umieszczać go w kuchni. Marmur jest bowiem kamieniem o stosunkowo wysokiej nasiąkliwości oraz niskiej odporności na uszkodzenia mechaniczne. Jeśli zależy nam na wykorzystaniu jego niepowtarzalnej estetyce w kuchni, zamiar marmuru warto wybrać kwarcyt naturalny, który może do złudzenia przypominać go pod względem wizualnym, ale oferuje znacznie lepsze właściwości użytkowe.

Podobnie sytuacja przedstawia się w przypadku naturalnego drewna. Ze względu na swoje właściwości, drewniane blaty nie są dobrym wyborem do kuchni, jeśli zależy nam na zachowaniu na długo ich estetyki. Zamiast naturalnego drewna, które może niszczeć z czasem pod wpływem wilgoci i intensywnego użytkowania, warto postawić na nowoczesny laminat, który świetnie imituje różne gatunki drewna, ale za to posiada znacznie od nich lepsze właściwości użytkowe, sprzyjające jego wykorzystaniu w kuchni.

Autor

Agata Kozłowska
Agata Kozłowska
Jest doświadczoną redaktorką serwisu budowlanego. Specjalizuję się w tematyce budownictwa i remontów. Dzięki swojej wiedzy i pasji, jest w stanie dostarczać czytelnikom wartościowych i rzetelnych informacji dotyczących tej branży. Jestem zaangażowana w swoją pracę i dążę do ciągłego rozwijania swoich umiejętności, aby jeszcze lepiej spełniać oczekiwania moich czytelników.
Oceń ten artykuł

Jakie materiały warto wybrać na blaty kuchenne, a jakich lepiej unikać?

Oceń
Ocena 5/5 na podstawie 1 ocen

Dodaj komentarz